Kurs og aktiviteter
Babysvømming
Tidspunkt og kursdager
Ingen planlagte kurs.
Babysvømming er en vannaktivitet for barn i alderen 0–2 år. Aktiviteten vektlegger den nære kontakten mellom foreldre og barn.
Å oppholde seg i vann stimulerer babyen på en unik måte. Lavere tyngdekraft gjør babyen i stand til å kontrollere bevegelsene og gir frihet til å gjøre bevegelser som er vanskelig å utføre på land.
Forskning på baby- og småbarnsvømming viser til en rekke positive effekter for barnet.
Babysvømming bidrar til god utvikling av kroppsbeherskelse og styrke, noe som igjen gir mestringsglede og økt selvtillit. I møte med andre vil den sosiale kompetansen styrkes. Alt dette bidrar til at barnet utvikler bedre motoriske ferdigheter, bedre selvstendighet og bedre sosial tilpasningsdyktighet. Gjennom å utvikle pustekontroll, styrke og god vannfølelse tilegner barnet seg ferdigheter i selvberging. Videre kurs lærer barnet allsidige og effektive måter å komme seg gjennom vannet på, strategier for å hvile, gjenopprette oppdrift og å orientere seg i vannet.
Foreldre har selv ansvar for sitt barn, instruktøren gir råd og veiledning.
Man kan se på babysvømming som et forebyggende tiltak. Et tiltak som gir gode muligheter for at barna utvikler gode bevegelser, motorikk og sosial forståelse. Deltakelsen hjelper barna å realisere sitt eget potensiale for læring. Foreldrene og barn utvikler sin relasjon gjennom lek og læring i det våte element.
Forberedelser til kursstart
– Sett av god tid til besøket og planlegg både søvn og mating. En trøtt og sulten baby vil trives dårlig også på badeland.
– Ta med ekstra håndklær som babyen kan ha rundt seg når dere er oppe av bassenget.
– La babyen få god tid til å venne seg til svømmehallmiljøet. God kroppskontakt gir mest trygghet.
Hygiene:
– Det er viktig at foreldrene og baby dusjer før kurs.
– Babyene må ha badebleie eller en tettsittende bleietruse med tette vev. Dette kan kjøpes på Fron Badeland.
Forberedelser hjemme:
– Før man går i bassenget kan man forberede seg hjemme. Har man badekar kan man fylle det til randen og la babyen bevege seg her. Rommet bør være godt oppvarmet og minst mulig av babyens våte hud bør eksponeres i luft. Dersom en selv vil gå opp i karet sammen med babyen, bør en på forhånd ha vasket seg grundig.
– Temperaturen på vannet bør ligge på ca. 36–37 grader når disse badene starter. Etterhvert bør badetemperaturen hjemme gradvis senkes ned mot temperaturen til varmebassenget på Fron Badeland (32,5 grader).
– Når det gjelder måter å holde babyen på i badekar og stellebord, er disse av underordnet betydning så lenge man sørger for å gi hodet støtte og ikke låser fast babyen så mye at det i større grad hemmer bevegelsene.
– I forbindelse med bading av babyen bør man la det komme litt vann i ansiktet. Det skjer best ved at vannet tømmes bakfra over nakke og hode slik at mer og mer etter hvert renner over ansiktet. Bruk handa som øse mens hodet lutes forover. Litt salt i vannet vil dempe eventuell irritasjon i øyne og nese.
Bassengtrening for gravide
Tidspunkt og kursdager
Ingen planlagte kurs.
Trening i vann passer perfekt uansett hvor langt i svangerskapet du er kommet. Treningen består vanligvis av oppvarming, øvelser og avspenning. Øvelsene er tilpasset gravide i alle trimester.
Avspenningsøvelsene og treningen er gode redskap for å møte fødselsarbeidet. Det varme vannet myker opp muskulaturen og motstand i vannet gir fin og skånsom styrketrening. Vektløsheten i vannet gir leddene avlastning og er særlig gunstig for gravide med rygg og bekkenplager.
Trening under graviditet er gunstig både for mor og barn.